НачалоЗа насНастаняванеСПА центърЗа минералната водаЦениГалерияКонтакти
 Курортът Минерални бани

Село Минерални бани се намира в Южна България, на 18 км от областния град Хасково. Територията и от 214 664 дка. е разположена в Източни Родопи и е характерна с предимно хълмистия си релеф. Надморските височини  варират между 50 и 500м., с най-висок връх «Аида» -859м.

Курортът Минерални бани, който е и общински център е разположен на 280 м.н.в. Районът е със смекчен континентален климат – мека зима, топло лято и продължителна есен, което благоприятства целогодишното балнеолечение. На територията на общината няма големи промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда. Курортният център е обгърнат от прекрасна горска растителност, даряваща го с кристално чист въздух и естествена красота.

 Славата си на балнеоложки  курорт, селището Минерални бани носи  от  епохата на римляните. Още тогава термалните извори привличали хората с целебния си ефект за ревматични, периферно – съдови, опорно – двигателни, гинекологични и други заболявания. Според историците през ІІ в. около топлите минерални извори е бил разположен античен град с над 12 000 жители /Топлицос/.

Минералната вода – най-ценното природно богатство на района е хипертермална / 57 °С / и уникална по своя химичен състав и лечебни свойства. Тя блика от 14 извора с дебит 1500 л / мин. Характеризира се като сулфатно-натриева, калциева и флуорна.

Минералната вода с уникалния си химичен състав и лечебни свойства е важна предпоставка за развитие на социалния туризъм и курортното лечение – /медицински туризъм/. Този вид туризъм е важна функция на всяка държава, обединения и предприятия за социално-икономическото подпомагане на хората с грижа за здравето и отдиха им. Много държави според своите бюджетни възможности отделят средства по линията на социалните фондове за медицинско лечение на хората, профилактика на здравето им, възстановяване на тяхната работоспособност чрез различни форми на медицински, балнеоложки и СПА услуги. Едновременно с това финансово стабилни фирми също отделят определени средства за профилактика и възстановяване на здравето на своите работници. Социалният туризъм обикновено ползва настанителната база на почивни домове и частни хотели, оборудвани със съоръжения за водолечение, физиотерапия, рехабилитация и спа услуги.

Прекрасни условия за развитие на СПА и уелнес туризъм са: наличието на минерална вода, тихото и спокойно място, красивата екологично чиста природа и т.н.

ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

+359/3722 9006

Снимки от фотогалерията:

   
   
   
   
   

2017 © Семеен хотел "Олимпия" с. Минерални бани, Всички права запазени. Webdesign: SWS